Derde Nationale Dag Van Het Boeddhisme

De Boeddhistische Dag in België wordt stilaan een (goede) traditie. Voor de derde keer al komen ook weer dit jaar de diverse gemeenschappen die deel uitmaken van de Belgische Boeddhistische Unie samen in hét zo fraaie kader van Mariemont.

Dit museum staat dit jaar trouwens geheel in het teken van het Boeddhisme. Vanaf 24 april tot een eind in oktober loopt er een grote tentoonstelling gewijd aan het Tibetaanse Boeddhisme, wel de belangrijkste op dit gebied ooit in België georganiseerd. Deze tentoonstelling is in hoofdzaak te danken aan het Institut Belge des Hautes Etudes Bouddhiques, Brussel.

Ter gelegenheid van de vernissage wordt een lezing gehouden over het “Levensrad”, door Jean Eracle, tibetoloog verbonden aan het Musée d’Ethnographie de Genève, waarvan hij de verantwoordelijke is voor het departement Verre-Oosten. Jean Eracle is bovendien leider van de Shin-Gemeenschap te Genève.

Programma 10 mei 1980

9h30 Bijeenkomst bij het grote Boeddhabeeld in het park, vlakbij het museum.

9h45 Hulde aan de Boeddha, met offerande van licht, bloemen en wierook.

10h Zazen-demonstratie, verzorgd door de Association Zen d’Europe.

Aansluitend, een reeks van korte erediensten (puja’s), toevertrouwd aan de vertegenwoordigers der verschillende deelnemende gemeenschappen:

- Centre Bouddhique Sōtō-Zen , o.l.v. Eerw. Genmyo Dotai;
- Association Theravāda, o.l.v. Eerw. Meas Yang;
- Association Bouddhique Linh-Son (Vietnam);
- Tibetaans Kagyupa Centrum.

12h30 Gelegenheid tot middagmalen (er is een restaurant cafetaria in het museum, maar de vorige jaren was de dienst er erg traag!).

14h30 Geleide bezoeken in verschillende groepen aan de tentoonstelling. Tijdens deze geleide bezoeken, zullen de vertegenwoordigers van de deelnemende gemeenschappen elk een hoekje hebben om belangstellenden mogelijkheden tot informatie en contact te bieden.

17h Einde

Iedereen is welkom. Er is geen entreegeld.

 

Mariemont ligt vlakbij La Louvière en is per autostrade te bereiken over E1O vanaf Brussel en E 41 vanaf Doornik of Luik, evenals over N6. Ook per trein en/of bus geraakt men te Mariemont.

Ter plaatse is een bewegwijzering “(Kasteel) Mariemont”.

Ekō 9
Nationale Dag van het Boeddhisme

jikōji - 慈光寺

© 2003

info-at-jikoji.com

          home