Wistaria

De Hongwanji-ha gebruikt op dit ogenblik twee symbolen: de Go-shichi-kiri-no-mon, het “vijf-zeven-paulownia-familiewapen”, dat het wapen (eigenlijk helmteken) was van Hideyoshi Toyotomi, de grote shōgun uit de 16de eeuw. Dit wapen wordt gevormd door bladeren en bloemen van de Anna-Paulowna-boom (Paulownia tomentosa Steud.). Immers, in 1591 schonk Hideyoshi aan de Hongwanji een groot pand gelegen in de Shimokyo-wijk te Kyoto, waar de hoofdtempel nu nog steeds gevestigd is. Uit dankbaarheid voor deze schenking voert de Hongwanji sedertdien dit wapen op allerlei altaarornamenten, lakdozen, weefsels, enz.

Maar het symbool dat in de Hongwanji-ha het meest gebruikt wordt is de Kujō-sagarifuji-no-mon, het “Kujō-hangende wistaria-familie-wapen. Het bestaat uit twee hangende bloesems van “Blauwe Regen” (Wistaria sinensis DC.) met ineengestrengelde ranken in het midden.

Tot in 1868 was de chrysant, de keizerlijke bloem bij uitstek, ook het wapen van de Hongwanji-ha ten gevolge van de huwelijken met de keizerlijke familie sedert het Muromachi-tijdperk (1392-1573), toen de Hongwanji tot monzeki uitgeroepen was. Vanaf de troonbestijging van Keizer Meiji bleef het gebruik van de chrysant als wapen echter voorbehouden aan de directe familie van de keizer. Daarop schonk de aanzienlijke familie der Kujō’s haar eigen wapen aan de Hongwanji-hoofdtempel. Sedertdien is de dubbele hangende wistaria het officiële wapen van de Jōdo-Shinshū Hongwanji-ha en van de Ohtani-familie.

De blauwe regen of wistaria bloeit met neerhangende bloesemtrossen, symbool van nederigheid en oprechte hulde aan Amida. De ineengestrengelde ranken verbeelden de eenheid van wijsheid en mededogen van het Boeddhaschap, tevens de overwinning van alle dualismen (als b.v. samsāra/nirvāna).

Ekō 26

jikōji - 慈光寺

© 2003

info-at-jikoji.com

          home