Jikō-ji In Het Nieuw

Dank zij een aanzienlijke handgift werd de gelegenheid geboden uit te kijken naar een nieuwe locatie welke meteen ook eigendom van het Centrum zou zijn. Het spreekt vanzelf dat elke keuze van een locatie geconditioneerd is door een serie eisen waarbij in de eerste plaats aan de functie van de tempel moet gedacht worden.

Buiten de eigenlijke “materiële” haken-en-ogen, dient men er rekening mee te houden dat een Shin-tempel moet gelegen zijn op een voor velen gemakkelijk bereikbare, maar toch zo rustig mogelijke plaats. Bovendien moet rekening gehouden worden met een ruimte flexibel genoeg om de uitbreiding van de gemeenschap op te vangen. Wenselijk is ook dat een nieuwe vestiging aan gasten wat faciliteiten kan bieden.

De keuze viel op wat men in Vlaanderen een “deftig burgerhuis” noemt, met een redelijk ruime benedenverdieping en zelfs een tuintje, twee etages en twee tussenverdiepingen. Het huis ligt bovendien in een landschappelijk beschermde buurt (constructie in een soort “Art Nouveau” stijl). Het gebouw is degelijk opgetrokken (b.v. de ramen en trappen zijn in authentieke zware eik!), maar het moet fel geleden hebben tijdens de oorlogsjaren en werd nadien beslist verwaarloosd.

Het nieuwe adres van Jikō-ji is:
Pretoriastraat 68, 2600 Berchem-Antwerpen (zie bijgevoegd plannetje)
Op nog geen 3 min van spoorwegstation Berchem;
5 min van spoorwegstation Antwerpen-Oost
Tram- en busverbindingen: lijnen 8, 9, 11, 16, 34
Vlak bij Binnensingel en Ringafrit “Borgerhout”
Minieme parkeerproblemen (wčl in Pretoriastraat zelf afwisselend 1-15/16-31).

Door het spel van juridische omstandigheden, kunnen we echter niet vóór 30 juni aanstaande over de (verhuurde) beneden verdieping beschikken: dŕŕr is natuurlijk de eigenlijke tempelruimte voorzien. Troosten we ons maar: de bovenverdiepingen zijn beschikbaar en bereid ons te ontvangen.

Sedert de winter zijn dak en afwatering volledig hersteld. Ook een minimum aan sanitair is o.k. Feitelijk staat er nu niets meer in de weg om in de Pretoriastraat onze intrek te nemen: overstappen dus, ook al beantwoordt de huidige situatie nog lang niet aan onze verwachtingen op langere termijn.

We trekken dus “voorlopig” in. En we nemen de eerste etage in gebruik. Het is zeker niet de “grote sjiek” om mee uit te pakken, noch het totaalcomfort van een Amerikaans hotel noch de absolute stofvrijheid van een Japanse woning… maar zelfs met wat ‘camping’ kunnen we de tempel in werking houden.

Ekō 29 bis

jikōji - 慈光寺

© 2003

info-at-jikoji.com

          home