Jikōji-Nieuws

Hanamatsuri

Eigenlijk had Hanamatsuri, het Lente-, Bloemen- en Kinderfeest ter herdenking van Gautama Buddha’s geboorte moeten gevierd worden op 8 april. Maar rekening houdend met het Belgisch klimaat bleek het veiliger deze viering te verschuiven naar 1 mei.

En we hadden gelijk: het weer was prachtig, de kinderen (en de volwassenen…) konden ons tuintje in en de Baby Buddha werd nat van de thee maar niet van de regen.

Zoals gewoonlijk begon de viering met het plechtige Shoshinge in de tempelzaal; na het officie trok het talrijke gezelschap naar de tuin voor de eigenlijke Hanamatsuri. Klein en groot vonden het eens te meer leuk onze kleine Boeddha te ‘theeën’.

Iedereen had wat bij voor de lunch: rauwe groenten, gebak, vleespastei, brood, broodjes, boter, koffie, slaatjes fruit, wijn… een echt Vlaams feest!

Vorig jaar was er een verkoop van snuisterijen en siervoorwerpen; dit jaar hadden de dames gezorgd voor een heuse winkel tweedehandskledij die zoëventjes 4 550 F opbracht ten bate van de Tempel.

Er werd niet enkel gegeten, gedronken en kleren gepast, er werd ook gezongen, want Fran(c)k had zijn gitaar bij tot groot jolijt van het jonge publiek. Ondertussen werd ook fel gediscussieerd over de primaire behoeften van de mens, over de werking van de Boeddha-kracht, over sociale betrokkenheid, tot de tijd van afsluiten kwam met Sambutsuge waarin Luc voorging.

Tegen de avond was alles weer netjes opgeruimd, afgewassen en geschikt. En de rust keerde weer in ons boeddhistische huis, waar de omkijkende Amida zijn glimlach niet kon verbergen.

Dank aan allen die bijgedragen hebben tot het slagen van deze Hanamatsuri ’88. Namu Amida Butsu.

 

Tempeldag

Op 6 mei, nog vol van de Hanamatsuri-zondag gedachten we het negenjarig bestaan van Jikōji. Het was immers op 6 mei 1979 dat Rev. Prof. Kakue Miyaji in naam van Zenmon Kosho Ohtani (toen nog Monshu), de eerste Jōdo-Shinshū tempel in Europa inhuldigde.

Volgend jaar is het Jikōji’s tiende verjaardag. Laten we nu al denken op welke wijze we die gebeurtenis waardig en vertrouwensvol maar tevens met een intense vreugde kunnen vieren.

 

Nieuwe banknummers

Met het overbrengen van de maatschappelijke zetel van onze v.z.w., is het praktischer gebleken ook de bankadressen aan te passen.

Men gelieve dus rekening te houden met de gewijzigde nummers van onze bankrekeningen:
voor het Centrum voor Shin-Boeddhisme V.Z.W. is het nummer nu .... [voor het laatst aangepast op 07/12/2009]

bankrekening 523-0802265-53
IBAN nummer BE53 5230 8022 6553
BIC: TRIOBEBB[voor de International Association of Shin Buddhist Studies: 408-2066521-01].

Stortingen uit Nederland en buitenland echter nog steeds liefst op:
postrekening 000-... op naam van A. Peel, 2600 Berchem-Antwerpen. Dit om overbodige en soms sterk bezwarende bankkosten te besparen.

 

Pech met Computer

Sedert enige tijd begon onze ouwetrouwe Tandy tekenen van ouderdom, ziekte en dood te vertonen. Sabbe sankhārā aniccā: alle bestaansvormen zijn getekend door veranderlijkheid.

We konden dat bemerken bij het afprinten van de adressen voor de verzending van Ekō 36. Een heel pak ingevoerde nieuwe adressen vertikte het op de voorziene etiketten te verschijnen, zodat een dertigtal belangstellenden Ekō niet ontvangen hebben. Sindsdien vertikte hij het nog ook maar het minste te doen en bleven al onze gegevens ontoegankelijk.

Hij is nu in behandeling bij computer-specialisten en wij hopen ondanks alles op een spoedig herstel…

Wat echter maakt dat we geen toegang meer hebben noch tot ons adressenbestand noch tot onze bibliotheekgegevens. En als we moeten overgaan tot de aanschaf van een nieuwe PC, dan zal dat niet enkel een fikse duit kosten, maar ook een hele tijd vragen vooraleer die nieuweling precies weet wat hij moet doen.

Goed maar dat we ook nog een tekstverwerker in dienst hebben, zodat we toch weer met Ekō aan de slag kunnen.

 

Gotan-E

Ter gelegenheid van de herdenking van Shinrans geboorte, die we op zaterdag 21 mei vierden, nam Lut uit Brugge de Drievoudige Toevlucht op zich. Zoals steeds is dit een sterk emotioneel geladen evenement.

Gelukkig kon de overvloed aan emoties vlug en prettig opgevangen worden dank zij de prestaties van Jikōji-banketbakker Marcel, de perensoufflé van Katrien en Luts eigen vla. Ook het traditionele druivensap was van de partij… Luc en onze Brugse juniors straalden ervan.

En iedereen zei een oprecht: “Proficiat, Lut”.

Dank zij Lut en Luc is ook onze keukenuitrusting weer wat ruimer geworden.

 

Mariemont 1988

De Federatie van de Boeddhistische Groeperingen in België organiseert op 4 juni traditiegetrouw de Nationale Dag van het Boeddhisme in Park en Museum Mariemont te Morlanwelz.

Er is dit jaar toezegging van de Cambodjaanse, Laotiaanse en Vietnamese gemeenschappen van België om aan deze dag deel te nemen. De twee Kagyupa-centra en Jikōji zijn uiteraard van de partij.

Het programma is rijkelijk gestoffeerd. Ven. Dhammarangsi zal spreken over de Vipassana-meditatie, Lama Namsé Rimpoche over het Pad van de Bodhisattva, we krijgen diaprojecties met commentaar van Mevr. Talon over de restauratie van boeddhistische tempels te Peking en van Jean Leroy over boeddhistische kunst; Shitoku rondt de bijeenkomst af met een lezing over Boeddhisme en Vrede.

Aanvang te 10u.30 bij het Boeddha-beeld in het Park.

 

Tannishō-cursus

Door de omvang van de materie dreigt onze vrijdagavondse Tannishō-cursus fel uit te lopen. Toch blijkt het praktischer hem voor de maanden juli en augustus te onderbreken; op 2 september wordt hij weer opgenomen en móét hij afgewerkt worden (elke week dus?).

Want in oktober starten we met de studie van Kyō Gyō Shin Shō. Details hierover worden in Ekō 38 (september 88) medegedeeld.

Ekō 37

Jikōji-Nieuws

jikōji - 慈光寺

© 2004

info-at-jikoji.com

          home