Mattoshō (3)

Lamp Voor Latere Tijden

Brieven van Shinran

 

De persoon van shinjin die in Amida, de Boeddha van het Onmeetbare Leven en het Onmeetbare Licht zijn spirituele grondvesten heeft gerealiseerd, leeft in de staat van de waarlijk gevestigde. Deze staat wordt omschreven als “gelijk zijnde aan die van Tathagata‘s” en “dezelfde als die van Maitreya Buddha”. Dezelfde lering wordt eveneens in de brieven 4, 7, 15 en 18 gevonden, getuigende van het belang dat aan deze idee, die Shinran in zijn laatste jaren aan zijn volgelingen wenste achter te laten, wordt gehecht.. Shōshin, die eveneens aan het einde van Brief 2 (Zie Ekō 38, sept. 88) wordt vermeld, was een van Shinrans meest invloedrijke volgelingen.

Aangezien de persoon die shinjin heeft gerealiseerd noodzakelijkerwijs in de staat van de waarlijk gevestigde vertoeft, is hij in de staat gelijk aan de volmaakte verlichting. In de Grote Sūtra van het Onmeetbare Leven wordt van de persoon die gegrepen wordt om nooit meer te worden losgelaten, gezegd dat hij zich in de staat van de waarlijk gevestigde bevindt en in de Sūtra van de Vergadering van de Tathagata van het Onmeetbare Leven wordt van hem gezegd dat hij de volmaakte verlichting evenaart. Hoewel de namen verschillen, hebben de “waarlijk gevestigde” en “gelijk aan de verlichting” dezelfde betekenis en verwijzen naar dezelfde staat. Gelijk aan de volkomen verlichting is dezelfde staat als die van Maitreya, die bestemd is om de volgende Boeddha te worden. Aangezien de persoon van shinjin bestemd is om de volkomen verlichting te bereiken, wordt van hem gezegd dezelfde als Maitreya te zijn.

Welnu, de Grote Sūtra spreekt over de “staat grenzend aan de verlichting, gelijk die van Maitreya”. Aangezien Maitreya reeds dicht bij het Boeddhaschap zit, is het de gewoonte van de verschillende scholen om over hem te spreken als Maitreya Buddha. Aangezien de persoon die tot de waarlijk gevestigden gerekend wordt, in dezelfde staat is als Maitreya, wordt eveneens van hem gezegd gelijk te zijn aan de Tathagata’s. U zou dienen te weten dat de persoon van ware shinjin gelijk aan de Tathagata’s kan genoemd worden omdat, alhoewel hij zelf steeds onzuiver is en karmisch kwaad creëert, zijn hart en geest reeds gelijk zijn aan die van de Tathagata’s.

Aangezien het reeds vaststaat dat Maitreya de volkomen verlichting zal verwezenlijken, spreken we van “Het Ochtendgloren van de Drie Vergaderingen”, wanneer hij zal prediken als een Boeddha(*). De persoon die de waarheid van het Boeddhaland beleeft zou dit moeten begrijpen. In de “Hymne van de Meditatie over de Aanwezigheid van de Boeddha” verklaart Shantao, de Meester van de Kuang-ming Tempel, dat het hart van de persoon van shinjin reeds en voor altijd in het Boeddhaland verblijft. “Verblijft” betekent dat het hart van de persoon van shin altijd in het Boeddhaland is. Dit om te zeggen dat hij dezelfde is als Maitreya. Aangezien aan de verlichting gelijk zijn, hetzelfde is als Maitreya te zijn, is de persoon van shinjin gelijk aan de Tathagata’s.

Shōka 1 (1257) – Shinran

Aan Shōshin-bō

(*)Maitreya, die volgens de traditie over 5 670 000 000 jaren de volgende Boeddha in deze wereld wordt, zal als eerste daad 3 predikingen uitspreken, hiermee het voorbeeld van Shakyamuni volgend.

Vertaald door H. Eerdekens, naar de Engelse uitgave ‘Letters of Shinran”, Shin Buddhist Translation Series I, Hongwanji International Center, Kyoto.

Ekō 39

Mattoshō

jikōji - 慈光寺

© 2004

info-at-jikoji.com

          home