Mattoshō (13)

Lamp Voor Latere Tijden

Brieven van Shinran

s Mensen berekenende geest kan onmogelijk Amida Buddha vatten, maar hij wordt door de Boeddha gevat in het diepste van zijn bestaan. Eenmaal aldus gegrepen, valt elke dualiteit van verlosser en verloste weg en is er een absolute onmogelijkheid voor het ware mededogen om de mens weer los te laten.

[Over omvat worden om nooit meer losgelaten te worden.]

Gij stelt vragen omtrent omvat worden om nooit meer losgelaten te worden. Shan-taos Hymne van Meditatie in Aanwezigheid van de Boeddha zegt dat Shakyamuni en Amida onze ouders van groot mededogen zijn; door gebruik te maken van vele en verschillende geschikte middelen, wekken zij in ons het volmaakte shinjin. De vestiging van het ware shinjin is bijgevolg de werkzaamheid van Shakyamuni en Amida. Iemand wordt vrij van twijfel omtrent zijn Geboorte [in het Reine Land] precies doordat hij omvat is geworden. Eenmaal omvat, hoeft er absoluut geen enkele berekening meer te zijn. Vermits de persoon vertoeft in het Stadium van Niet-terugvallen totdat hij in het Boeddha-Land geboren wordt, zegt men van hem dat hij in het Stadium van de Waarlijk Gevestigden is.

Vermits het ware shinjin opgewekt wordt dank zij de werkzaamheid van die twee geerden, Shakyamuni en Amida, is het dat de vestiging van shinjin plaats grijpt op het moment dat men omvat wordt. Daarna vertoeft hij in het Stadium van de Waarlijk Gevestigden totdat hij geboren wordt in het Boeddha-Land. Ander-Kracht betekent vooral dat er onzerzijds niet meer de geringste berekening hoeft te zijn.

Met respect.
10de maand, 6de dag
Shinran

Antwoord aan Shinobu-b

Ekō 51
Mattoshō

jikōji - 慈光寺

© 2006

info-at-jikoji.com

          home