Jikōji-Nieuws

BAC - Kinderen Redden Van Dehydratatie-Dood

Dehydratatie-Dood

Elk jaar worden er vijf miljoen gevallen van dood door dehydratatie gemeld. Dehydratatie veroorzaakt door vochtverlies is de grootste oorzaak van kindersterfte in de ontwikkelingslanden.

Wanneer een kind aan diarree lijdt, dan zal de moeder het gewoonlijk geen voedsel of drinken meer geven. Daardoor komt het dat het kind ook nog aan ondervoeding gaat lijden. Deze ondervoeding verzwakt het kind en leidt tot een verlies van weerstand tegen de ziekte, zodat het lijden van het kind nog toeneemt.

Vermits kinderen in ontwikkelde landen genieten van een betere voeding en een betere voorlichting, herstellen ze zonder enig probleem van diarree. Maar kinderen in ontwikkelingslanden sterven van een gewone diarree tegen het beangstigende ritme van één kind per zes seconden! Dat is niet enkel te wijten aan het gebrek aan hygiëne en gezondheidszorg, maar ook aan het feit dat enkel een erkend arts of verpleegster de intraveneuze behandeling mag toepassen om de diarreesymptomen te verlichten.

ORS

Nochtans werd een nieuwe oplossing voor dit probleem ontwikkeld. Dehydratatie-symptomen kunnen behandeld worden door in juiste verhoudingen suiker en zout met water te mengen. Deze mengeling staat bekend als ORS (Oral Rehydration Salts) en verbetert wel 25-maal de lichaamscapaciteit water op te nemen.

ORS-dosissen, bestaande uit een mengeling van suiker en zout die gewoon in water dienen opgelost te worden voor onmiddellijk gebruik, worden in de ontwikkelingslanden verkocht tegen prijzen overeenstemmend met 10 à 20 US cents per dosis. Een andere oplossing is dat de moeder van het zieke kind 8 theelepels suiker en 1 theelepel zout oplost in één liter gekookt water en dit aan haar kind toedient.

De grote meerderheid van de vijf miljoen kinderen die elk jaar van infectueuze diarree sterven, hadden kunnen gered worden door het gebruik van ORS in de juiste verhoudingen en ook door een groeiend besef dat kinderen die lijden aan diarree een extra hoeveelheid water nodig hebben om de verloren gegane lichaamsvochten terug op peil te brengen.

ORS In Bangladesh

UNICEF is in de ontwikkelingslanden bezig het gebruik van ORS beter bekend te maken. Een voorbeeld hiervan ziet men in Bangladesh juist nadat dit land onafhankelijk geworden was. Met blijkbaar succes werden 500 000 moeders voorgelicht over het juiste gebruik van ORS. Maar in dit land, met een bevolking van meer dan 90 miljoen, blijft dit onderricht nog steeds in gebreke. BAC heeft besloten deze lacune te vullen in samenwerking met UNICEF, door de verdeling van ORS en onderrichtingen over het gebruik ervan te bevorderen, hoofdzakelijk door zich te richten tot de moeders en kinderen van dit land waar de gemiddelde levensverwachting nog steeds rond slechts 40 jaar ligt.

Wat Is BAC?

BAC staat voor Buddhist Aid Center. BAC werkt aan hulpprojecten in de geest van mededogen en liefde zoals door de Boeddha gepredikt. BAC werd opgericht om bij te dragen tot de wereldvrede en het welzijn van de mensheid.

Om die humanitaire activiteit op een regelmatige basis voort te zetten, ontwikkelde BAC in Japan een systeem van lidmaatschappen. De bijdrage bedraagt 5 000 yen per jaar. BAC is nu betrokken bij de verdeling van ORS en de bijpassende voorlichting in Bangladesh, maar voorziet, in samenwerking met UNICEF, een expansie van zijn inspanningen in Azië, Afrika en Midden- en Zuid-Amerika.

De hoofdzetel van BAC is: Socho-ji Temple,1316-9 Kutsunoya, Shizuoka, Japan 422.

In Vlaanderen hebben Hokke-ji (Nichiren-shu, Moorslede) en Jikoji (Jodo Shinshu, Antwerpen) besloten dit initiatief te steunen. Gehoopt wordt dat ook andere boeddhistische organisaties zich hierbij zullen aansluiten. In afwachting dat BAC-Belgium een organisatorische vorm krijgt, kunnen alleszins reeds schenkingen overgemaakt worden op naam van beide voormelde tempels:

Buddhist Society of the Lotus Sutra v.z.w.
Knaagreepstraat 8 a, 8890 Moorslede, Bank 461-6178521-96

Centrum voor Shin-Boeddhisme v.z.w.
Pretoriastraat 68, 2600 Berchem-Antwerpen, Bank xxxx

telkens met duidelijke vermelding: “Bijdrage BAC”.

 

Nieuwe Aanwinsten van onze bibliotheek

Gelet op overdrukte, wordt Jikoji-Nieuws evenals de rubriek Nieuwe Aanwinsten van onze bibliotheek verwezen naar volgend nummer.

Ekō 54
Jikōji-Nieuws

jikōji - 慈光寺

© 2007

info-at-jikoji.com
          home