Mattoshō (21)

Lamp Voor Latere Tijden

Brieven van Shinran

Wanneer de persoon van Shinjin de Geboorte in het Boeddhaland verwezenlijkt en de Volkomen Verlichting realiseert doordat hij bevrijd is geworden van zijn karmische lichaam en geest, dan [op dit moment] keert hij onmiddellijk terug in deze wereld van geboorte-en-dood om alle wezens te redden. Dit gaan en terugkeren worden beide teweeggebracht door de op de mens overgedragen Kracht van Amida’s Voortijdelijke Gelofte.

Wanneer een persoon volkomen het Boeddhaland van Vrede is binnengetreden, realiseert hij onmiddellijk het Volkomen Nirvana; hij realiseert de Volkomen Verlichting. Alhoewel deze termen verschillen, betekenen zij beide het realiseren van de Verlichting van de Boeddha dewelke Dharma-lichaam is. Als ware oorzaak voor deze realisering gaf Dharmakara ons de Gelofte van Amida Buddha; dit is gekend als het Geven [nl. de verdienste-overdracht] omwille van ons gaan naar Geboorte toe. Deze Gelofte van Geven is de Gelofte van Geboorte door de Nembutsu. Zichzelf volkomen toevertrouwen aan de Gelofte van Geboorte door de Nembutsu en het eensgericht van gemoed zijn wordt de Volkomen Enkelvoudige Praktijk genoemd. Wat betreft Tathagata’s twee vormen van Geven [nl. verdienste-overdracht], is waar shinjin het zichzelf toevertrouwen aan de Gelofte van Geven en eensgericht zijn van gemoed; dit shinjin komt voort uit de werkzaamheid van de Eerbiedwaardigen, Shakyamuni en Amida.

In eerbied.

[2de maand, 25ste dag]

[Shinran]

[Antwoord aan Joshin-bo]

(vertaald door Yuho B. Van Parijs, naar de Engelse uitgave “Letters of Shinran”, Shin Buddhist Translation Series I, Kyoto 1978.)

Ekō 64
Mattoshō

jikōji - 慈光寺

© 2007

info-at-jikoji.com
          home