Tonny Scherft overleden

Op 25 januari 1999 overleed te Leiden na een korte ziekte de bijna 78-jarige Tonny Kurpershoek-Scherft.

Deze Grande Dame van het Nederlandse boeddhisme, zoals J. den Boer het in het Kwartaalblad Boeddhisme uitdrukte, heeft jarenlang in Nederland de wereld van vertalingen uit het Pali gedomineerd.

Aanvankelijk legde zij zich toe op het bestuderen van de Nederlandse literatuur, maar na het lezen van Paul Carusí Evangelie van Boeddha, ging ze bij Prof. Ensink te Groningen Sanskriet en Pali bestuderen. Dat zou dan de grote liefde van haar leven worden. De vloed van vertalingen, bewerkingen en beschrijvingen uit het Pali, plus de ontelbare artikels die ze publiceerde vanaf 1970 is in elk opzicht kwalitatief hoogstaand.

Daarnaast vervulde zij ook belangrijke beheersfunctie in de boeddhistische wereld. Vermelden we in dit verband de Stichting Vrienden van het Boeddhisme, de Europese Boeddhistische Unie en de Boeddhistische Unie Nederland.

Haar publicaties hebben jarenlang een duidelijk (en begrijpelijk) beeld gegeven van het vroege boeddhisme. Het is daarbij voor een groot deel aan haar te danken dat het Theravada-boeddhisme in Nederland een stevigere grond onder de voeten gekregen heeft dan bv. ooit in BelgiŽ het geval was. Opvallend is toch dat zij zich nooit ofte nimmer sektarisch heeft opgesteld.

Minder geweten allicht is dat Tonny Kurpershoek-Scherft ook auteur was van diverse novellebundels en romansÖ

Ons oprecht medeleven in het verdriet van haar familie, haar vrienden en alle Nederlandse organisaties waarin zij zo met haar sterke persoonlijkheid aanwezig was.

Ekō 81

jikōji - 慈光寺

© 2007

info-at-jikoji.com
          home