Nieuws Uit De Sangha

In het najaar 2002 start het Centrum voor Shin-Boeddhisme opnieuw met cursussen.  Als eerste komt een algemene ‘Inleiding tot het Boeddhisme’ aan bod, gevolgd door een serie waarin belangrijke thema’s vanuit de boeddhistische Leer worden benaderd.  Als slot volgt een cursus over de specifieke eigenheid van het Shin-Boeddhisme.

Elke reeks kan afzonderlijk gevolgd worden, maar wie de drie volgt zal een degelijk en nagenoeg volledig beeld krijgen van het Boeddhisme in het algemeen en het Shin-Boeddhisme in het bijzonder.

Daarnaast worden ook themanamiddagen gepland rond onderwerpen die met het Boeddhisme verband houden.  Hubert Eerdekens heeft al toegezegd te komen praten over ‘Japanse gevechtsport’ en Marcus Cumberlege zal ons zijn gedichten voordragen en toelichten.  Andere sprekers worden nog gecontacteerd.

De lessen zullen doorgaan op zaterdagvoormiddag van 10 tot 12 uur, de gastsprekers worden verwacht op zaterdagnamiddag van 14 tot 16 uur in het Centrum voor Shin-Boeddhisme, Pretoriastraat 68, 2600 Berchem.  Concrete data en verdere praktische inlichtingen vindt U in het zomernummer van EKO.  (LVS)

***

Oproep:  Diverse Shingroepen komen regelmatig bijeen om ‘River of Fire, River of Water’ van Taitetsu Unno te lezen en over de inhoud van gedachten te wisselen.  Vorig jaar bracht Uitgeverij Asoka het boek uit in een voortreffelijke Nederlandse vertaling, waarvoor Martine Strubbe en Shitoku A. Peel garant staan.  Door het lezen en bespreken van ‘Twee Rivieren’ kunnen we ons kennen en beleven van het Shin-Boeddhisme verdiepen. 

Wie is net als ik enthousiast om met een ‘leesgroep’ rond dit boek te beginnen?  Deze oproep is voornamelijk gericht aan al wie regelmatig Jikoji bezoekt, maar ook ieder ander die geïnteresseerd is en kennis wil maken met het Shin-Boeddhisme is van harte welkom!

Graag een seintje, zodat we concreet (waar, wanneer, frequentie…) kunnen afspreken.

***

Yuho, Bruno Van Parijs, onze sanghagenoot in Alaska, laat weten dat de website van het White Lotus Center for Shin Buddhism werd heringericht en geactualiseerd.  Onder andere de links werden uitgebreid, en er werden enkele nieuwe teksten toegevoegd aan de sectie ‘Boeddhisme’.  Ook is er een interessant overzicht van nieuwe Shinboeddhistische boeken die onlangs verschenen zijn.  De moeite waard om even naar toe te surfen.  Bruno vraagt commentaren en vragen niet voor jezelf te houden, maar contact op te nemen met hem.  http://www.akshin.net   (MS)

***

Op 29 december 2001 werd de tempeldienst in Jiko-ji bijgewoond door de Eerwaarde Heer Johshin Kamuro, die werkzaam is bij het Eko-Haus der Japanischen Kultur.  Hij kwam als lid van het EKO Gemeinschaft europäischer Shin-Buddhisten in Düsseldorf de sangha in de Pretoriastraat bezoeken.  Bij deze gelegenheid werd Joya-e gevierd, het afscheid van het jaar, en werd gezamenlijk Shoshin-Nembutsu-ge gezongen…(MS)

***

Het Shindoforum deelt  ons het volgende mee:

*  Er werd een Sanskriet versie gevonden van het Vimalakirti  Nirdesa!

De vondst dateert al van 1999, toen Japanse onderzoekers van de Taisho Universiteit (Tokyo) in Tibet een Sanskriet-tekst ontdekten uit de 8e eeuw, getiteld ‘Vimalakirti’.  Tot nu toe moest men zich tevreden stellen met vertalingen van het sutra in het Oud-Chinees en het Tibetaans - enkele Sanskrietcitaten bij Śāntideva  daargelaten.   De vondst is belangrijk, omdat men nu hoopt via tekstkritiek te kunnen onderzoeken hoe het Mahayana  Boeddhisme zich in India heeft ontwikkeld in de 1e en 2e eeuw

n. C. en hoe het boeddhisme naar China is gegaan.   

De tekst zou gered zijn geweest uit een vernielde tempel ten tijde van de Chinese Culturele Revolutie, en vond een nieuw onderkomen in het Potala (religieuze zetel van het Tibetaans Boeddhisme sedert de 17e eeuw en normaal gezien de verblijfplaats van de Dalai Lama) in Lhasa.

*  De Israëli Sangha (Israeli Insight Society) organiseert een ‘Pelgrimstocht voor Vrede en Verzoening’ doorheen Israël.  Het lijden in de regio is sedert 1967 nooit zo groot geweest.  Men hoopt door deze mars ‘mededogen op te wekken, en in liefde contact te leggen met zoveel mogelijk mensen.’  Men kan effectief deelnemen of de tocht financieel sponsoren.  Meer inlichtingen bij de Israeli Insight Society,  P.O.B. 1479, Hod Hasharon, 45114 Israël, waar ook giften d.m.v. cheque welkom zijn.

Men kan ook storten op Bank Merkantil Diacount Naharia Branch # 17 - 660, voor Amutat Tovana, account num. 58 114.  E-mail: galitkim-at-hotmail.com.  De tocht gaat door van 31 maart tot 8 april 2002.

* De Nishi Hongwanji lanceerde haar officiële Engelstalige site.  De link is: http://www2.hongwanji.or.jp/english/index.htm.

Ekō 92
Nieuws Uit De Sangha

jikōji - 慈光寺

© 2003

info-at-jikoji.com

          home