Tokudo-training in Japan (1)

Fons Martens

Met een aanbevelingsbrief van Bruno en Thomas Moser en een doktersattest op zak, met de morele en logistieke steun van Sasaki-san en Hayashi-san en van de leden van jikoji (merci!), start de reis naar Kyoto op dinsdag 10 juni om 05:56 uur. In het Hongwanji International Center aangekomen op woensdag rond 6 uur ‘s morgens Belgische tijd (14 uur in de namiddag, Japanse tijd), maak ik kennis met Kiribayashi-san, directeur van HIC en zijn team: de dames Sugimoto, Kobayashi, Honda & Tabitha en de heren Suzukawa, Myoshi, Imai & Kubo.

Op de 4de verdieping van HIC mag ik kamer 405 inpalmen. In de loop van de volgende dagen ontmoet ik ook de overige bewoners van HIC, studenten aan Ryukoku-Universiteit of Chubutsu (boeddhistische studies): Kim, Henry, Sol en Chewang. We hebben diverse interessante gesprekken in de loop van de volgende weken. Sol was bijvoorbeeld een van de deelnemers van de Hawaii-trip die Rev. Thomas Okano in 2004 organiseerde: Sacred Places of Shinran Shonin - een fotoverslag vind je nog via onze website. Kim is Koreaan, Henry Amerikaan en Chewang Indiër: kortom, eenheid in verscheidenheid!

Vermits de eigenlijke tokudo-training volledig in het Japans(!) doorgaat vanaf 2 augustus, heeft het HIC-team speciaal voor deze gelegenheid een pre-training-schema uitgewerkt, en gevraagd er minstens een maand op voorhand mee te beginnen. Welnu, uiteindelijk wordt dit schema over 7 volle weken gespreid… In de loop van deze periode zal blijken dat het hele team erg betrokken is bij het welslagen van dit preseminarie. Ik besef dat dit een eenmalig iets is: zoveel energie en man/vrouwkracht in één project. Nu kan ik niet anders dan ervoor zorgen dat het slaagt, en dat doe ik graag. Inderdaad, een paar mentale clicks vóór de start naar Japan: “Ik ga voor tokudo, niet als toerist! Al hetgeen er eventueel bijkomt, is een extraatje dat ik graag meeneem…”

Je begrijpt dat ik mij erg geprivilegieerd voel: dagelijks een theoretische cursus (diverse onderwerpen over boeddhisme, shinboeddhisme, Hongwanji, leven van Shinran Shonin, leren chanten van diverse - vaak voor ons nieuwe - chantings,…) en een volledige dienst-met-extra’s. Het startuur van ieder dagonderdeel is pas bekend na de ochtenddienst van 08.45 uur in de HIC-tempel Shishindo, dus rond 9 uur. Meestal in de voormiddag de “les van de dag” en in de namiddag de dienst. En, die mensen zien er niet tegen op om nog om 17.30 uur te beginnen aan die dienst… Dus na hun normale kantoorjob: bewonderenswaardig, nietwaar! Zo ben ik bijvoorbeeld diverse dagen pas rond 20 uur terug op mijn kamer; en zij nog later pas thuis. Echter, heel die tijd ben ik (graag!) beschikbaar om van die mensen heel wat bij te leren. En dat bij een temperatuur die gemiddeld aanvoelt als ongeveer 30 à 35 graden (zelfs na 20 uur), maar gelukkig met airco op de kamer en in tempel en leslokaal…

Het is echter niet alleen hard werken, hoor; af en toe ook wat ontspanning moet kunnen. Zo zijn we op een avond een wandeling gaan maken, begeleid door een Japanner (collega van Chewang), doorheen de straten en straatjes waar het Gion Matsuri festival plaatshad. En we zijn de dag nadien een uurtje naar de praalwagens gaan kijken. Vooral aan het kruispunt waar de wagens 90 graden moeten draaien: met stijve wielen, maar via mankracht op bamboe in drie keren. Écht indrukwekkend, heel het publiek trekt als het ware mee aan de kar!

Met een geleende fiets maken we een tochtje naar Kiyomizadera en eentje naar tempels in de buurt van Tenjin gawa. Johshin Kamuro en zijn collega Kango Tokuo zorgen voor een ritje naar Arashiyama (zij werkten een paar jaren in Duitsland, en waren betrokken bij Eko Haus, Düsseldorf); en Suzukawa voer ons tijdens een zondagmiddag naar het noordwesten van Kyoto: o.a. Ryoanji en diverse tempels rond Sanmon. Deze tripjes door Kyoto fleuren de pretraining alvast op. Je zou anders misschien kunnen gaan denken dat je met een heremiet te maken had…

Op het ogenblik dat dit verslag vorm krijgt (28 juli), zitten we net vóór de start van de officiële tokudo-training (10 dagen in “afzondering”): hierover berichten we in een volgend nummer…

In ieder geval beseffen we nu al dat Shitoku de woorden van Shinran Shonin en Boeddha’s dharma heel goed in praktijk heeft gebracht, de voorbije dertig jaren - en dat het nu aan ons is om zijn werk voort te zetten. Deze training bezorgt ons alvast ook diverse nieuwe impulsen, zowel inhoudelijk (teksten die we in het Nederlands zullen kunnen vertalen en bewerken) als vormelijk (kleinere ceremoniële ingrepen in het tempelgebeuren). Op deze manier zullen we in de toekomst nog beter kunnen aansluiten bij hetgeen onze stichters hebben bedoeld!

Bedankt, beste sangha-vrienden, voor jullie support in verband met deze tokudo-training, en voor het “gewoon verder doen” in Jikoji tijdens deze weken. Dit geeft alvast een fijne steun voor de eigenlijke tokudo-training.

Kyoto, 28 juli 2008.

Namu Amida Butsu

Fons

Ekō 118
Tokudo-training in Japan

jikōji - 慈光寺

© 2008

info-at-jikoji.com
          home